درمورد فرهنگ چای خوری در ایران، نمونهای از این فرهنگ مرسوم، در چایخانههای قدیمی وجود داشته که تا به امروز هم ادامه داره. مشتری که در چایخانه یک یا چند استکان چای نوشیده و دیگه تمایلی به نوشیدن چای نداره، استکان چای خودش رو بر روی نعلبکی میخوابونه و قهوهچی مادامی که مشتری استکان خودش رو بر روی نعلبکی نذاشته براش چای میاره.در فرهنگ چای خوری در ایران اغلب در کنار چای حبه قند، خرما یا نبات هم مصرف می شود. چای نبات ترکیب بسیار مرسومی ست که مصرف آن فواید زیادی برای بدن دارد. چای نبات دارای طبع گرمی می باشد که استفاده از آن در درمان سردی مزاج موثر است و باعت هضم غذا نیز می شود.
چای دیشلمه
حتما واژه چای دیشلمه به گوشتون رسیده. چای دیشلمه بمعنی چای تلخیه که حبه قند کنار ش می ذارن، در واقع چای که شکر یا قند داخلش حل نکرده باشن به چای دیَشلمه گفته میشه . چای دیشلمه رو همچنین با کشمش یا خرما هم مینوشند. مصرف چای دیشلمه تو قهوهخانهها بسیار مرسوم بوده و در استکان کمر باریک، حین گوش سپردن به نقالی مصرف میشده. واژه دیشلمه واژهای ترکی هست از ترکیب دیش به معنی دندان و لمه که نوعی علامت مصدری هست، ساخته شده. این واژه احتمالاً در دوره قاجار به لهجه تهرانی راه یافته. دیشلمه متضاد چای شیرینه.